V Prešovskom kraji stúpa počet ochorení spôsobených kliešťami

11.04.2007 Celý región

Vranov nad Topľou 11. apríla (TASR) - Jarné počasie a prechádzky prírodou prinášajú so sebou aj negatívne skúsenosti spojené s kliešťami. Ich poštípanie môže spôsobiť kliešťový zápal mozgu alebo lymskú boreliózu.
Kliešťová encefalitída je v Prešovskom kraji menej frekventovaná ako lymská borelióza. Encefalitída sa sústreďuje najmä do oblastí Vranovského a Humenského okresu, Východoslovenskej pahorkatiny a Nízkych Beskýd. \"Kliešťový zápal mozgu je oproti lymskej borelióze naozaj len zlomok toho, čo sa vyskytuje. Lymská borelióza je ochorenie pomerne nové, mladé, a preto naň mnohí lekári pri vyšetrovaní pacientov nemyslia, \" uviedla dnes pre TASR krajská epidemiologička pre Prešovský kraj Valéria Sládeková. Dodala, že za posledných desať rokov sa najviac prípadov kliešťového zápalu mozgu - až 14 - vyskytlo práve vo Vranovskom okrese, najmä v okolí Medzianok, Hanušoviec, Nižného Hrabovca a Domaše. Z okresu Poprad hlásili od roku 1997 len tri prípady, v oblasti Levoče zaznamenali jeden a v Prešove a Svidníku po päť prípadov.
Ochorenie má dve štádiá - v prvom má človek klasické príznaky chrípky so zvýšenou telesnou teplotou. Zhruba o dva týždne sa však pridružia ďalšie príznaky, ktoré so sebou prinášajú trvalé následky alebo smrť. \"Proti tomuto ochoreniu však existuje očkovacia látka. S očkovaním je však najlepšie začať už na prelome októbra a novembra, \" doplnila Sládeková.
Lymská borelióza je ochorenie, ktoré ak sa nezačne skoro liečiť, prechádza od druhého a tretieho štádia, kedy postihuje kĺby, svalstvo a nervový systém. Liečba antibiotikami je veľmi účinná. \"Štatistiky chorobnosti však nie sú presvedčivé, pretože hlásna služba v kraji nie je stopercentná. Len pre ilustráciu, v roku 1992 sme evidovali v kraji 46, v roku 2005 až 110 ochorení, čo naznačuje stúpajúcu tendenciu, \" doplnila Sládeková. Povedala, že proti tomuto ochoreniu neexistuje zatiaľ na Slovensku očkovacia látka. Upozornila však na dôslednú ochranu človeka pred vstupom do prírody. \"V prvom rade musí byť človek primerane obutý a oblečený, pretože kliešte sa nachádzajú vo vysokej tráve do 50 centimetrov nad zemou. Vhodné je tiež použiť repelenty, \" konštatovala Sládeková.
 

Vyberte región